Läger i Falun!

Ons 31 okt
Imorgon åker Team 03 på ett härligt läger i Falun.
Lägret håller på torsdag-söndag.
Resan kommer ske med tåg till Falun under torsdagen.
Träningstillfällen blir torsdag eftermiddag, fredag och lördag både förmiddag och eftermiddag samt söndag förmiddag.
Gruppen bor på Scandic Hotell Lugnet.
Vi hoppas att det blir ett härligt läger i slutet av höstlovsveckan!

Så gick Terräng-SM

Mån 29 okt
Medaljerna togs av Jan Förberg i M75-klassen
och Joakim Pihlstrand Trulp i M40-klassen!
Jan sprang 4km på 21.19 och knep bronspengen.
Joakim löpte 8km på 29.52 och säkrade med detta sitt brons.

Terräng-SM

Fre 26 okt
Imorgon drar Terräng-SM på Öland igång!
Tävlingarna börjar kl 11.00 på lördag och 10.30 på söndag.
Klubben skickar Otmane Nait Hammou,
Filippa Ramberg och ett par veteraner.
Fullständig lista med hammarbyare:
Otmane Nait Hammou, 4km och 12km
Filippa Ramberg, 6km
Joakim Pihlstrand Trulp, 8km
Lars Holmgren, 8km
Jan Förberg, 4km
Maria Björkman, 4km

Team 05 på träningsläger

Tor 25 okt
Förra helgen var 26 aktiva och 3 ledare från Hammarbys Team 05 på träningsläger på Lida Friluftsgård. Vi startade på Enskede IP med träning samt insamling av mobiltelefoner, planen var att umgås istället för att sitta med näsan i mobilen.
Vi åt lunch i klubbhuset som levererades från Matborgen, samma restaurang som levererade maten till Ungdoms-SM i somras.
Efter träning och lunch packade vi in oss i bilar och åkte mot Lida.
Incheckning på vandrarhemmet Svealand och i 4-bäddsstugor.
Träningspasset på Lida började med uppvärmningsjogg i skogen. Sen höll Eriks mamma Kari i ett yogapass med inriktning rehab och styrka i solskenet! Avslutningsvis backlopp i Lidas skidbacke.
På kvällen grillade vi hamburgare och korv nere vid sjön som vi åt i skenet av en massa ljuslyktor! 48 hamburgare och 50 korvar med tillbehör tryckte vi i oss för att senare avsluta kvällen med snacks.
Söndagens träning var klättring bland träden på Accropark Höghöjdsbana! Några var försiktiga i början för att sedan övervinna sin höjdrädsla och i princip alla svingade sig runt med ziplines åt alla håll och kanter. Lunchbuffé på Lida Värdshus innan ihoppackning och hemfärd! Lika lyckat läger på Lida som förra året & några somnade tom i bilen på vägen hem! Bra jobbat Team 05 och extra tack till föräldrar som hjälpte till med matfix och skjuts.

Rapport från träningsläger för Team 04

Ons 24 okt
Förra helgen var det dags för Team 04:s träningsläger där 20 ungdomar och 4 tränare deltog. Här kommer en liten rapport.
På lördagen träffades vi klockan 10.00 i Sätrahallen där förmiddagens träning bestod av löpträning följt av kast- eller längdträning utomhus. Efter lunch fortsatte träningen inomhus i Sätrahallen med fystester och vi hade hela hallen för oss själva. Ungdomarna testades i stillastående längdhopp, mångsteg, flygande 30 m, kulkast framåt och ett rörlighetstest. Vi planerar att göra om testerna igen vid jul för en utvärdering av träningen. Efter ytterligare en kort löpträning avslutades träningen med yoga.
Som sista uppgift för dagen fick ungdomarna arbeta i smågrupper där temat var ”hur behåller vi en bra teamkänsla”. De fick ta fram förslag på hur vi tränare och ungdomar kan göra för att alla ska känna sig välkomna i gruppen, hur en bra träningskompis och en bra tränare ska vara. En bra träningskompis ska vara välkomnande, snäll, positiv, peppande och inbjudande. En bra tränare ska vara kreativ, snäll, inte favorisera, kunnig, förbereda roliga träningar och kunna ge instruktioner för både vänster och högerhänta. Ungdomarna fick också ge förslag på aktiviteter och träningsläger för gruppen.
Efter en snabb dusch så åkte vi gemensamt till Liljeholmen där vi avslutade dagen med middag och shuffelboardspel på O Learys innan alla åkte hem och sov.
Söndagens träning började klockan 10 i Hellasgården med styrketräning och backintervaller.  Därefter joggade gruppen till den närliggande höghöjdsbanan men innan vi antog klätterutmaningen så grillade vi korv. Efter lunch så var det dags för klättring. Ungdomarna fick välja på Länken som var 11 m hög och Höga länken som var 18 m hög. Efter en säkerhetsgenomgång med våra instruktörer så gav sig alla ungdomar upp i banorna. Ungdomarna fick mycket beröm av instruktörerna för hur väl de hjälpte, instruerade och peppade varandra att ta sig igenom banan.
Vi tränare tycker det blev ett mycket lyckat läger och tack till alla ungdomar i Team 04 som alltid är så trevliga, positiva och roliga att umgås med.

Träningsläger Team 05

Fre 19 okt
Imorgon åker Team 05 på ett helgläger till Lida Friluftsgård! Här kommer en liten förhandstitt på vad lägret kommer innehålla!
Lördag 20 oktober startar med träning på Enskede IP, sedan äts det lunch i klubbhuset på Enskede IP innan avfärd mot Lida Friluftsgård i Tullinge.
På menyn på plats i Lida står ett träningspass på eftermiddagen, dusch, middag och ev. någon spännande kvällsaktivitet. Övernattning sker på vandrarhemmet samt i fyrbäddstugor.
Söndag 21 oktober börjar logiskt nog med frukost. Dagens träning blir Accropark Höghöjdsbana. Vill man absolut inte upp i träden och klättra, tar man istället en joggingtur i det mycket passande spåret grön/vit som totalt är 4,4 km. Efter Accropark alt. löpning blir det dusch och sedan är det lunch. Därefter ihoppackning och städning innan hemfärd till Stockholm sker igen.
Vi ser fram emot ett spännande och ihopsvetsande träningsläger!

En månad kvar till tävlingssäsong!

Tor 18 okt
Det var igår exakt en månad kvar till det att tävlingssäsongen drar igång igen!
Vi befinner oss mitt i grundträningsperiod men trots detta faktum så är det inte långt kvar till att tävlingshelgerna kommer dugga tätt! Om en månad är det dags för första tävlingarna, den 17-18 november är det Första Chansen i Huddinge. Även i Göteborg arrangerars det Adventsspelen samma datum.
I Eskilstuna kommer det tävlas på Eskilstunaspelen 17 november och i Örebro kommer startpistolen gå varm samma datum på Vinterspelen.
Efter denna helg kommer det tävlas varje helg till mitten av december då tävlingarna tar en liten paus för att sedan dra igång på riktigt allvar i början av januari.

Så gick gårdagens kasttävling!

Ons 17 okt
Det arrangerades ännu en positiv kasttävling på Enskede IP under gårdagskvällen. 12 stycken tappra deltagare var på plats i höstmörkret på Enskede IP. Men det ljusande upp i diskuskastarnas själ när tävlingen sattes igång vid 18-tiden! Bäst lyckades vår USM-trea Martin Sundberg som fick iväg diskusen 45,92 meter.
Frida Krantz slog personbästa med ett par meter med 27,51.

Träningsläger Team 04

Tor 12 okt
Vårt Team 2004 kommer befinna sig på ett litet mysigt träningsläger på hemmaplan nu i helgen för att svetsas samman ytterligare!
Det kommer bli träning i Sätrahallen på lördagen kl 10-17 och därefter äts det gemensam middag på en trevlig restaurang.
På söndagen blir det träning i Hellasgården kl 10-12 och sedan äventyrsbana även i Hellasgården kl 13-15!

Terräng-DM




Tis 9 okt
Årets DM i terräng gick i Tullinge i söndags.
Filippa Ramberg var bästa kvinnliga senior på 5km med 20.19.
Michael Alemayoh var bästa manliga senior på 10km med 34.15.
Olivia Grahn vann F12-klassen när hon avverkade 2,5km på 9.59.
Clara Lidén sprang 5km på 21.33 och var DM-femma i F15
Rebecka Nienkerk noterade 21.53 och var DM-femma i F14
Albertina Brandt 22.30 och kom sexa i F16-klassen.
Oscar Wångberg Aneland sprang på 17.43 och var fyra i P15.
Tobias Pettersson tog silver på 18.02 i P14-klassen.
Arvid Ekberg var fyra i P14 med 18.24.
Detta var inte allt utan det fanns fler hammarbyare som deltog
och sprang bra.

Så gick Spiken

Spikens grundare Spikens grundare

Mån 8 okt
Det blev 30 stycken tappra deltagare som vallfärdade till Segeltorp
för att springa Spiken!
Michel Tornéus var med och sprang ett varv och noterade 13.32.
Snabbaste tjej var Ofelia Belkacem som avverkade de 2,7 km på 11.32.
Henry Jacobson var snabbast av alla på två varv med totaltiden 20.25. Första varvet gick på 9.53 och andra varvet 10.32.
Av de äldre imponerade Joakim Pihlstrand Trulp som sprang det första varvet på 9.14. Han var därmed nära sitt eget rekord på banan som han satt ifjol med 9.09.

Otmane femma på Lidingöloppet!

Mån 1 okt
Vår snabbe löpare Otmane Nait Hammou kom på en meriterande
femte plats på Lidingöloppet!
Otmane sprang det 15 km långa loppet på 49.04 vilket innebär en snittfart på 3.13 minuter per kilometer.
Det var även gott om andra fina prestationer från Hammarbyare!

Nyhetsarkiv
Oktober 2018

Utökade artiklar här nedan

Våra två eldsjälar
som startade Midnattsloppet!

Willy och Ingvar eldsjälar modell större Willy och Ingvar eldsjälar modell större

Tis 23 okt
En Speaker och en Starter.
En Entusiast och en Ordningsman.
Willy Berggren och Ingvar Åström har funnits med sedan starten av Midnattsloppet 1982!
– Ibland när vi ser ut över havet av startande idag, så kan vi knuffa på varandra och konstatera: Det var vi som startade det här.
 
Kaos bakom kulisserna blev en medial jättesuccé.
Från 2 852 startande löpare debutåret 1982 till 42 000 anmälda löpare år 2014 är den smått osannolika utvecklingen av loppet på Södermalms gator i Hammarby IF:s regi. Ett 35-årigt evenemang som har en historia fylld av historier. Willy och Ingvar är två som kan berätta dem. Willy som i alla år haft speakerollen och Ingvar som år efter år lyft startpistolen och skjutit iväg flodvåg efter flodvåg av löpare i Södernatten. En historia som hade kunna ta ett abrupt slut redan den första augustikvällen 1982.
– Vi hade inte hunnit tänka så mycket på detaljer som att vi behövde el till högtalaranläggningen. Men så såg en av oss en man som kom släpande på två resväskor: Bor du här? frågade vi. Det gjorde han så vi fick ström via hans lägenhet. Efter bara några minuter slocknade det igen. Det visade sig att det var en korvgubbe som helt enkel hade snott elen. Men det löste sig igen.
Premiärrundan hade också regn på schemat. Det ställde till det eftersom nummerlapparna hade en remsa som skulle tas av och sättas på en spikbräda vid målgång.
– Men det regnade och de där remsorna funkade ju inte alls. Det blev stora köer efter målgången och det är ju inte så lyckat, konstaterar Willy.
Det var med andra ord mer eller mindre kaos bakom kulisserna men trots allt fungerade det och dagen efter kom en riktig glädjechock.
– Media, med DN i spetsen, beskrev det hela som en jättesuccé och en rolig och ny händelse i Stockholm. Det kändes fantastiskt.
 
Ett lopp med lika många historier som eldsjälar
Ett par år anordnades karnevalståg före loppet. En stor läktare byggdes upp på Hornsgatan. Ett ekipage i tåget ett år var en gigantisk ballong föreställande Globen som under två timmar blåstes upp med hjälp av specialdammsugare på Kanalplan. 40 000 kostade kalaset och sex hockeyspelare hade engagerats för att bära den.
– Den tid de skulle komma förbi oss och förvarnade vi i högtalarna: ”Nu kommer snart Stockholms stolthet, den fantastiska Globen..”
När de svängde in på Hornsgatan så var det något annat som dök upp: En Pizza. En ganska bubblig och svajig sådan eftersom bara lite luft här och där fanns kvar.Det visade sig att de hockeykillarna inte riktigt orkat med det hela och ballongen hade bland annat fastnat på staketet runt Kanalplan och redan där började luften pysa ur.
De första tio åren gick allt runt med ideella krafter. Och det gällde också uppstädningen. Willy minns ett år efter det att ”efterfesten” varit på Zinkensdamm. Gräsytan var helt täckt med fimpar, jag tror att jag plockade 5000 fimpar den dagen.
Att ordna ett stort engagemang har också krävt samarbete
med polisen.
– Minns en kvinna som ringde mig hon ville att vi absolut måste stoppa loppet för att hon inte skulle bli störd. Jag påpekade ju förstås att det inte gick eftersom det var en så stor apparat. Då hotade hon att gå till polisen med saken. Ja, det kan du nog göra, men de är nog upptagna för hela polisledningen ska springa loppet.
 
Deltagartröjan och löpareden
Musikupplevelser har varit ett inslag i Midnattsloppet ändå från första början. Många kända artister, mycket samba, och en rad gospelsångare och andra som följt löparna genom åren. Midnattsloppets arrangörer har aldrig varit rädda för förändringar och nya saker.
– Vi har varit först i många sammanhang och det är vi stolta över, säger Ingvar Åström.
Ett år hade man löparnas förnamn på nummerlapparna, en succé bland löpare och publik, något år år senare inleddes dess motsats, alla fick samma färg på funktionströjorna. Det blev ett första år med ett gult anonymt hav av människor. Ändå succé igen bland löparna och publik. Och de gemensamma tröjorna har hållit i sig, bara färgerna växlar.
– Löpareden är en annan sak. Att alla stannar upp, höjer sina nävar och svär eden. Och löparnas allsång till ”Just idag är jag stark” strax innan start hör inte direkt till vanligheterna heller, säger Ingvar Åström.
De är fyllda av historier, men för de två handlar det inte bara om nostalgi. Midnattsloppet är ett i högsta grad ett levande väsen och de är fullt aktiva ännu i loppets utveckling.
De talar om Midnattsloppet 2.0, en utveckling som inleddes i mitten av 2000-talet som också ledde fram till att Midnattsloppet blev ett eget bolag 2010.
– Sedan dess har fokus helt legat på löparnas upplevelser, inte i första hand på publikens. Det har varit en sund utveckling och publiken har inte minskat för det, konstaterar Willy Berggren och Ingvar Åström.